Praktijkhandboek Contextbegeleiding gestrIPT

Contextbegeleiding is geen gemakkelijke job. Je bevindt je middenin chaotische, complexe en vaak kwetsbare situaties en probeert naar best vermogen het verschil te maken voor kinderen, jongeren en gezinnen in nood. Dit praktijkboek biedt dan ook geen star protocol, maar een theoretisch kompas. Er wordt ingegaan op de basishouding, weerstandspatronen, (on-)veiligheid, supervisie, parallelle processen in de organisatie, … Intensieve Pedagogische Thuisbegeleiding (IPT) is een model dat hierbij richting geeft, maar tegelijk ook uitdrukkelijk ruimte laat voor de expertise en creativiteit van de contextbegeleider én van het gezin. Het is een manier om methodisch aan de slag te gaan binnen contextbegeleiding zonder alles te betonneren in starre protocollen of strenge richtlijnen.
De invulling van het praktijkboek komt vanuit een jarenlange ervaring in Jeugdzorg Emmaüs met contextbegeleiding, vanuit het geven en krijgen van trainingen  in het IPT-model en vanuit een recent onderzoek  waarin het model onder de loep werd genomen en verder werd verfijnd.

 

Auteur: Roos Steens

Uitgever: Emmaüs vzw

Verkoopprijs: 24 euro + verzendingkosten voor 1 exemplaar. Vanaf 20 ex - 20% korting / vanaf 30 ex – 30% korting (te betalen na ontvangst van factuur)

Aantal pag: 212

Bekijk hier de inhoudstafel

 

BESTEL Contextgegeleiding gestrIPT' 

 

 

“Afstemmen, dat vraagt soms heel veel geduld. Hoe sluit je aan bij een mama die eigenlijk niemand vertrouwt, die geen zin heeft om met je te praten, die eigenlijk te moe is om te denken aan verandering? En dan, na vele muizenstapjes, en veel vallen en opstaan eindelijk toch de ruimte vinden om  aan de slag te gaan. Dat doet deugd.” 

Chloë Grenné - contextbegeleider Jeugdzorg Emmaus

 

 

“Wanneer we echt het gevoel hebben vast te zitten halen we de weerstands-patronen boven in werkbegeleiding. Kleine dingen helpen dan om ons minder machteloos te voelen: iets wat we nog niet geprobeerd hebben of gewoon de bevestiging dat we moeten volhouden wat we al probeerden.  Terug wat ademruimte krijgen we dan.”

Griet Van Noten - supervisor Jeugdzorg Emmaus